• 033 257 27 87
  • info@nieuwenhuizenpoelier.nl

Recepten

Wat eten we vandaag?" Lekkere recepten om eindeloos te varieren met kip

Waanzinnige kip! Mmmm lekker. 

 

Lekkere en makkelijke recepten met Veluwse kip
 

Lekkere kip recepten uit de oven, pan of barbecue en varieer met kipfilets, kippenpoten of drumsticks voor kip wraps, kippensoep, salade met kip, kiprollade, thaise kip of kipspies. Maar eerst een paar tips!

 

“Was je handen altijd voor het koken”

Was je handen nadat je rauwe kip hebt aangeraakt. Prik niet met hetzelfde bestek in rauwe kip en daarna in gaar eten. Anders is de kans aanwezig dat de salmonellabacteriën overgaan van het rauwe naar het bereide product, kruisbesmetting heet dat. Bak de kip door en door gaar. Gebruik een glazen snijplank. Hierin kunnen geen snijgleuven komen, waarin bacteriën zich ophopen.

 

Minimale kans

Schone handen, schoon materiaal, schone en goed gare producten, daar komt het in een notendop op neer. Kijk dus of de kip helemaal gaar is. Met deze maatregelen is een salmonellabesmetting nooit helemaal uit te sluiten, maar de kans erop wordt minimaal.

 

Eiwitrijk

Kip bevat veel eiwitten. Dat is een prima zaak, want eiwitten zijn noodzakelijke bouwstoffen voor je lichaam. Eiwitrijke producten hebben echter één nadeel: bij verkeerde behandeling kunnen ze een voedingsbodem vormen voor bacteriën. Sommige bacteriesoorten veroorzaken bij een hoge concentratie voedselvergiftiging. Wanneer je echter op de juiste manier met rauw pluimveevlees omgaat, kun je dergelijke problemen gemakkelijk voorkomen.

 

Koelkast

Leg verse kip na thuiskomst altijd direct in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de -2 en +4° C. Kies bij voorkeur een plaats laag in de koelkast – vlak boven de groentelade – omdat het daar het koudst is (koude lucht is zwaarder dan warme). Leg de verpakking geopend in de koelkast of verpak het verse product eventueel opnieuw in folie. Houd poeliersproducten altijd gescheiden van overige vleessoorten.

 

In de keuken

Houd rauw vlees altijd gescheiden van al bereid vlees. Leg nooit gebraden vlees van kip op een bord of schaal waarop rauw vlees heeft gelegen. Hetzelfde geldt voor het bestek. Snijd de producten op een goed te reinigen snijplank met een schoon, glad (en scherp) mes. Was altijd je handen, zowel voor als na aanraking van het rauwe vlees. Met deze maatregelen voorkom je kruisbesmetting.

 

Ontdooien

Laat bevroren vlees altijd 24 uur in de koelkast ontdooien. Indien mogelijk de oorspronkelijke verpakking wegnemen, het vlees in een vergiet leggen en de bovenzijde afdekken. Gooi het ontdooiwater altijd weg. Dep het vlees voor de bereiding ‘droog’ met keukenpapier om spatten tijdens de bereiding te voorkomen.

 

Bereiding

Zorg ervoor dat een kipgerecht altijd door en door gaar is. Een al bereid kipgerecht kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog twee dagen worden bewaard. Bij het marineren van kip is het belangrijk dat je een goed afsluitbare koelkastdoos gebruikt en deze onderin de koelkast plaatst.

 

Gaar serveren

Kip moet altijd gaar worden geserveerd. Het vlees is gaar wanneer het ondoorschijnend wit is. Wanneer in het vlees geprikt wordt, komt er helder vleessap uit. Is het vlees niet gaar, dan is het vrijkomende vocht licht rose gekleurd. Goed gaar vlees laat gemakkelijk los van het bot.

 


 

 

Ouderwets gebraden kip in het pannetje

 

Ingrediënten

Ingrediënten
Porties: 4  
4 kipkarbonades, ontveld (of een gelijke hoeveelheid kip met botten)
chilipoeder (of cayennepeper)
paprikapoeder
zout
30 gram boter (of bak- en braadproduct)

 

 

 

Bereidingswijze


Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 1uur5min  ›  Klaar in:1uur10min  
Kruid de karbonades aan beide zijden met chilipoeder, paprikapoeder en zout.
Bak de kip gedurende 10 minuten aan op hoog / middelhoog vuur. De kip moet mooi bruin kleuren maar mag niet verbranden.
Temper het vuur en doe de deksel op de pan. Laat het vlees gedurende 5 minuten smoren.
Draai het vuur nu naar de laagste stand en laat het nog gedurende 50 minuten smoren. Je zult zien dat langzaam sappen loskomen uit het vlees. Als het vlees droogbakt doe er dan een scheutje water erbij. Je hebt dan waarschijnlijk het vuur op een te hoge stand staan.

 


 

 

Gemarineerde kippenvleugeltjes

 

Ingrediënten voor 4 personen


16 kippenvleugeltjes (ongeveer 1 kg)
10 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
peper en zout
2 teentjes knoflook uit de knijper
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn

 

 
Bereidingwijze


Voor de marinade : meng de olijfolie + citroensap + kruiden.
Leg de kippenvleugeltjes in een schotel en overgiet met de marinade. Dek de schotel af met huishoudfolie en zet minstens een uur op een koele plek. Keer de kippenvleugeltjes enkele keren tijdens het marineren.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Schik de kippenvleugeltjes op een bakplaat, overgiet met de marinade en bak ze 30 minuten in de oven. Keer de vleugeltjes af en toe om en overgiet met braadvocht.

 

 


 

Kip krokant

 

Ingrediënten


Porties: 4  
4 kipfilets
150 gr bloem
2 eieren, losgeklopt
200 gr cornflakes
naar smaak zout en peper

 

 

 

 
Bereidingswijze


Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min  
Sla de kipfilets met een vleeshamer zo plat mogelijk. Wrijf ze vervolgens in met zout en peper naar smaak.
Doe de bloem, de losgeklopte eieren en de cornflakes elk in een aparte platte schaal of soepbord.
Bedek de kipfilets eerst met bloem, haal ze daarna door het ei en druk ze vervolgens goed in de cornflakes. Let erop dat de cornflakes goed aangedrukt worden, zodat ze niet loslaten.
Bak de kipfilets langzaam gaar, zet het vuur niet te hoog, want dan de cornflakes branden makkelijk aan. Serveer met bijvoorbeeld gekruide aardappels uit de oven en een frisse spinazie salade.

 

 


 

Geroerbakte kip cashew

 

Ingrediënten


Porties: 4  
2 eetlepels maïzena
150ml kippenbouillon
3 eetlepels ketjap
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel hete chilisaus
2 eetlepels plantaardige olie
1 (500g) pakket kipfilets
1 kleine ui, gehakt
1 groene paprika, gesneden
1 (220g) blikje waterkastanjes, uitgelekt en in plakjes
100g cashewnoten

 

 

 

Bereidingswijze


Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:25min  
Los de maïzena op in de kippenbouillon en roer de sojasaus, gember en chilisaus erdoor; zet apart.
Verhit de helft van de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Roerbak hierin de kip 5 minuten, zodat het vlees niet meer roze is. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Schenk de resterende eetlepel olie in de wok en roerbak de ui, groene paprika, cashewnoten en waterkastanjes hierin. Roerbak tot de waterkastanjes heet zijn en de ui zacht, ongeveer 5 minuten. Roer de saus zodat de maïzena zich weer mengt, en schenk dat in de wok, breng aan de kook. Voeg de kip weer toe en roer tot de saus dikker wordt en de kip warm is.
Bestrooi voor het serveren met cashews.

 

 

 


 

Gefrituurde kip

 

Ingrediënten


Porties: 6  
250 gr bloem om te paneren
2 theelepels cacaopoeder
een snufje versgemalen zwarte peper
900 gr kippenhaasjes (of kipfilet, in kleinere stukjes)
1 ei, losgeklopt
200 gr paneermeel (met kruiden), of broodkruimels
475 ml olijfolie om in te frituren

Bereidingswijze


Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:20min  
Meng de bloem, cacaopoeder en peper in een ondiepe schaal of bord.
Paneer de kipfilets een voor een in bloem, haal daarna door het losgeklopte ei en tenslotte door de broodkruimels.
Verhit de olie in een grote koekenpan op middelmatig vuur.
Frituur de gepaneerde kipfilets in de olie gaar, ongeveer 5 minuten.
Laat uitlekken op keukenpapier en serveer ze.

 

 


 

Kip Tandoori van de barbecue

 

Ingrediënten


Porties: 4  
1/2 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel gemalen chilipepers
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel kurkuma
2 eetlepels water
4 kipfilets

Bereidingswijze


Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:40min  
Het rooster met olie invetten. De kip 6-8 minuten per kant roosteren, tot het vleessap helder is.
De barbecue goed heet laten worden.
In een middelgrote kom kerriepoeder, gemalen chilipepers, zout, gember, paprikapoeder, kaneel en kurkuma met water tot een gladde pasta mengen. De kip hiermee inwrijven en op een bakplaat leggen. Afdekken en 20 minuten laten marineren.

 

 

 


 

Citroen-knoflookkip

 

Ingrediënten


Porties: 4  
4 kipfilets
225 ml extra vergine olijfolie
1 citroen, geperst
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
1/2 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze


Voorbereiding: 6uur  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:6uur20min  
In elke kipfilet 3 sneetjes maken (zodat de marinade kan intrekken). In een kommetje olijfolie, citroensap, knoflook, zout, peper en paprikapoeder ong. 30 seconden opkloppen. De kip in een grote schaal leggen en de marinade erover schenken. Met de hand de marinade in het vlees wrijven. Afdekken en minstens 6 uur in de koelkast zetten.
Het vlees met behulp van barbecue, koekenpan of grill garen.

 

 


 

Kipsaté van de barbecue

 

Ingrediënten


Opbrengst: 20 spiesen 
6 kipfilets, in de lengte in reepjes gesneden
Voor de marinade
6 eetlepels sojasaus
6 eetlepels passata
2 eetlepels arachideolie
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
1/2 theelepel gemalen komijn
Voor de pindasaus
1 eetlepel arachideolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/4 ui, fijngehakt
2 eetlepels sojasaus
3 eetlepels suiker
8 eetlepels pindakaas
250 ml water
1/2 citroen, alleen het sap

 

Bereidingswijze


Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:45min  
Leg 20 lange houten spiesjes in een ondiepe schaal en bedek met water. Laat gedurende 20 minuten weken.
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Leg de reepjes kip in een schaal of kom en giet de marinade erover. Meng goed, zodat alle kip goed bedekt is. Laat marineren gedurende 15 minuten.
Maak ondertussen de pindasaus. Schenk de arachideolie in een hete koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en ui toe en bak en roer gedurende 4 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg de sojasaus, suiker, pindakaas en water toe. Meng goed. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot het iets verdikt. Zodra de saus de gewenste dikte heeft bereikt, voeg dan het citroensap toe en haal van het vuur.
Verwarm een barbecue op hoog vuur. Rijg de gemarineerde kip op de geweekte spiesjes. Gebruik 1 reepje kip per spies.
Leg de spiesjes op de voorverwarmde barbecue. Gril de kip in totaal 10 minuten en keer ze halverwege de bereidingstijd 1 keer om (na 5 minuten).
Serveer de saté meteen en serveer samen met de pindasaus om in te dippen.

 

 

 


 

Gegrilde kipfilet met een relish van maïs en paprika

 

Ingrediënten


Porties: 4  
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 theel. chilipoeder
¼ theel. zout
3 eetl. versgeperst limoensap
2 eetl. plantaardige olie
700 g kipfilets, geplet tot plakjes van 3 mm dik
1¾ dl kippenbouillon, ontvet
140 g maïs uit blik, afgespoeld en uitgelekt
1 grote rode paprika, ontveld (zie blz. 316), zonder de zaadjes, kleingesneden
120 g zwarte bonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
2 eetl. fijngesneden rode ui
1 jalapeñopeper, zonder de zaadjes, fijngesneden
3 eetl. fijngesneden korianderblad

 

 

Bereidingswijze


Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 8min  ›  Klaar in:28min  
Vermeng in een middelgrote kom de knoflook, het chilipoeder, 2 eetl. limoensap en de olie. Schep de plakjes kip hierin om en laat ze hooguit 15 min. marineren bij kamertemperatuur.
Verwarm een grillpan of grill voor.
Gril de plakjes kip 6 tot 8 min. in de grillpan of 8 tot 10 cm onder de grill. Keer ze halverwege.
Verwarm voor de relish de bouillon in een grote koekenpan, voeg de maïs, paprika, bonen, ui, jalapeño en zout toe en laat alles goed doorwarmen. Schep er vlak voor het serveren de koriander en de rest van het limoensap door. Serveer de gegrilde kip samen met de relish

.

 

 

 

 


 

Pittige gefrituurde drumsticks

 

Ingrediënten


Porties: 4  
8 kip drumsticks
4 eetlepels hete chilisaus
5 eetlepels witte bloem
2 eetlepels polenta
1/2 theelepel zout
750ml plantaardige olie om te frituren

 

 

 

 

Bereidingswijze


Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:1uur15min  
Marineren: Haal het vel van de kip en doe de drumsticks in een hersluitbare plastic zak. Schenk de saus over de kip, sluit de zak en leg in de koelkast om minimaal 1 uur, max 24 uur te marineren. Hoe langer je de kip laat marineren, hoe pittiger het wordt.
Meng in een andere hersluitbare plastic zak de bloem, polenta en zout. Voeg de kip toe, sluit af en schud goed door om de kip te bedekken.
Verhit olie in een grote, diepe (frituur)pan op middelhoog vuur. Leg de kip erin en frituur, zonder deksel in 25 tot 30 minuten gaar. Keer de kip regelmatig, om gelijkmatig bruin te laten worden.

 

 


 

 

Kippenspiesjes

 

Ingrediënten


voor 4 personen
300 gr kipfilet
16 kerstomaatjes
1 gele paprika
4 el olijfolie
1 el citroensap
1 teentje knoflook uit de knijper
peper en zout
1 kl provençaalse kruiden
handvol fijngesnipperde peterselie

 

 

Bereidingswijze


Meng de olijfolie met het citroensap en kruid met knoflook, peper, zout, peterselie en provençaalse kruiden.
Snijd de kipfilet en gele paprika in blokjes van ongeveer dezelfde grootte als de kerstomaatjes.
Rijg op een 1/2 satéstokje afwisselend een kerstomaatje, gele paprika en stukje kip..
Leg de spiesjes in een ovenschotel en giet de gekruide olijfolie erover. Dek de schotel af met aluminium- of huishoudfolie en laat de kippenspiesjes 1 u marineren op een koele plaats.
Verwarm de oven op grillstand.
Zet de ovenschaal net onder de grill en bak de kippenspiesjes 3 min aan elke kant (de 4 kanten).

 

 


 

Gebraden kip met rozemarijn en citroen

 

Ingrediënten


Porties: 4  
1 hele kip
1 eetlepel zout
1 theelepel gemalen zwarte peper
2 takjes rozemarijn
3 teentjes knoflook, gepeld
1 citroen, gehalveerd

 

Bereidingswijze


Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur15min  
Verwarm de oven voor op 230 graden C. Spoel de kip goed schoon en dep droog met keukenpapier.
Bestrooi alle kanten met zout, ook in de holte. Bestrooi met peper en de helft van de rozemarijn. Plaats het andere takje rozemarijn in z'n geheel in de holte van de kip, samen met de hele knoflooktenen en de citroenhelften.
Leg de kip op een rooster in een braadslee. Braad de kip 1 uur in de voorverwarmde oven, of tot de kip gaar is.

 


 

Kipfilet in dragon-vermouthmarinade

 

Ingrediënten


Porties: 4  
4 kipfilets
1 eetlepel citroenpeper
225 ml droge vermouth
3 eetlepels olijfolie
een handvol verse dragon, fijngesneden
1 eetlepel olijfolie

 

 

Bereidingswijze


De kipfilets royaal met peper bestrooien. Kip, vermouth, 3 eetlepels olijfolie en dragon in een grote, hersluitbare plastic zak doen en minstens 6 uur of een nacht in de koelkast laten marineren.
In een grote koekenpan op een matig hoog vuur 1 eetlepel olijfolie verhitten en daarin de filets aan beide zijden aanbraden. 125 ml marinade toevoegen, het vuur matig laag zetten en in een gesloten pan ong. 20 minuten laten sudderen tot de kip van binnen niet meer roze is.
Voor het grillen
Verhit de grill tot matig heet. Plaats kipfilets op rooster en grill, onafgedekt, 20 min. Bedruip tijdens het grillen af en toe met marinade.

 


 

Kippenbouten uit de oven

 

Ingrediënten


voor 4 personen
4 kippenbouten
peper en zout
100 gr boter

 

Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 220°C.
Wrijf de kippenbouten in met peper en zout.
Zet een ovenschotel met boter in de oven tot de boter gesmolten is en een lichtbruine kleur heeft.
Schik de kippenbouten in de ovenschotel en bak ze gaar in 25 à 30 minuten.
Draai de kippenbouten enkele keren tijdens het bakken.

 


 


Smullen maar met deze recepten en de veluwse kip!

Adres

Poeliersbedrijf G. van Nieuwenhuizen BV.
Talmastraat 12
3864 DE Nijkerkerveen

Email

info@nieuwenhuizenpoelier.nl
Fax: 033 – 253 59 04

K.v.K nr 08019184
B.T.W. nr: NL809869676B01

 

 

Telefoonnummers

033 257 27 87
Bereikbaar tussen 8.00-13.00. 
Mobiel: 06 330 93 442
b.g.g. 06 199 456 43
Ook buiten kantoortijden bereikbaar.



© 2017, Beekcom Allright reserved.